- De Luxemburgse privacywaakhond CNPD heeft webwinkelconcern Amazon een privacyboete opgelegd van 746 miljoen euro.
- Amazon zou zich niet hebben gehouden aan de strenge Europese regels voor gegevensbescherming.
- “We zijn het sterk oneens met de beslissing van de CNPD”, laat het bedrijf weten in een reactie. Amazon is dan ook van plan om beroep aan te tekenen.
Webwinkelconcern Amazon heeft van de Luxemburgse privacywaakhond CNPD een boete van 746 miljoen euro gekregen. Het gaat om de grootste privacyboete die ooit is opgelegd in de Europese Unie.
Amazon zou de strenge regels voor gegevensbescherming hebben overtreden bij het verzamelen en gebruiken van persoonlijke gegevens, zo stelt de CNPD. Het is onduidelijk wat Amazon daarbij precies misdaan heeft.
Lees ook: Tim Cook keert zich tegen Europese techwet die het monopolie van Apple op de App Store aanpakt
Amazon is in de EU gevestigd in Luxemburg en valt daarom in eerste instantie onder de Luxemburgse toezichthouder. De zaak in kwestie loopt al sinds 2019, toen een Franse organisatie voor het beschermen van privacyrechten een klacht indiende.
"Deze boete is als ontmoediging een eerste stap, maar we moeten waakzaam blijven", zei Bastien Le Querrec namens de Franse privacyrechtengroep La Quadrature du Net. "We moeten afwachten of de beslissing ook een bevel bevat om het gedrag te corrigeren." De groep had de beschikking zelf niet ontvangen.
Er gingen onlangs al berichten dat het Amerikaanse concern een fikse geldstraf boven het hoofd hing. Het besluit over de boete dateert van 16 juli, maar Amazon treedt er nu pas mee naar buiten.
Amazon gaat in beroep tegen de boete
"Er is geen data gestolen en er zijn geen gegevens van klanten bij andere partijen terechtgekomen", zegt het bedrijf in een reactie. "We zijn het sterk oneens met de beslissing van de CNPD." Amazon is dan ook van plan beroep aan te tekenen.
Amazon zegt gegevens te verzamelen om de ervaring van de klant te verbeteren. Het heeft richtlijnen opgesteld over wat werknemers met die gegevens mogen doen. Sommige wetgevers en regelgevers vinden dat Amazon zichzelf ook een oneerlijk voordeel geeft op de markt met hun over klanten verzamelde informatie. Onder meer de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk doen hier onderzoek naar.
In 2018 werd de Europese privacywetgeving, die in Nederland bekend staat als de AVG, flink aangescherpt. Sindsdien is het voor instanties mogelijk om een boete tot maximaal 4 procent van de wereldwijde jaaromzet van een bedrijf op te leggen.
Tot nu toe stond de hoogste privacyboete op naam van Google, die kreeg vorig jaar 50 miljoen euro voor de kiezen.